Teksti on alunperin julkaistu MikroPC-lehden numerossa 3/2001, 22.2.2001.


Tukipalvelut avainsana Pariisin Linux Expossa

Toolinux-portaalin logo Isot valmistajat ja pienet palveluyritykset esittelivät rinnan Linux-palvelinratkaisujaan Ranskassa helmikuun alussa. Sen sijaan tavalliselle kuluttajalle tarkoitettuja uutuuksia sai hakea.

Kolmipäiväinen Linux Expo houkutteli Pariisiin reilut 10 000 kävijää ja 200 näytteilleasettajaa. Itse näyttelyalueeseen sai tutustua ilmaiseksi, mutta tapahtuman ohessa järjestettiin Linux-teknologioihin keskittyvä maksullinen konferenssi, jota seurasi viitisensataa kuulijaa.

Vanhat tekijät kuten Corel ja Oracle esittelivät tuotteitaan ja Borland rummutti uutta Kylix-ohjelmankehitysympäristöään, mutta entistä harvempi uusi yritys mainosti ryhtyvänsä kääntämään Windows-ohjelmiaan Linuxille.

Painopiste oli ratkaisujen rakentamisessa jo hyviksi havaittujen ilmaisten ohjelmien päälle ja niille sommitelluissa tukipaketeissa, joita tarjottiin sekä laitteiston kera että ilman.

Uutuutena esiteltiin vikasietoisia palvelinratkaisuja, jotka soveltuvat entistä monipuolisempaan käyttöön. Kriittisimmissä järjestelmissä isot valmistajat luottavat kuitenkin vielä omiin unixeihinsa.
IBM:n edustaja vastaanottaa palkintoa April-järjestö myönsi IBM:lle yllätyspalkinnon tunnustukseksi yrityksen panoksesta vapaiden ohjelmien kehityksessä.

Muutamat yritykset ovat löytäneet markkinaraon vapaiden ohjelmien muuttamisesta tilaustyönä asiakkaan vaatimusten mukaisesti. Erityisesti sulautetuissa järjestelmissä tämä toimii hyvin - vaikka muutettu ohjelmakoodi on lisenssin mukaisesti julkaistava muidenkin käyttöön, tulot saadaan laitteiden myynnistä.

Kuluttajatuotteita niukasti

Paljon puhuttuja Linuxia ytimenään käyttäviä kuluttajatuotteita oli kuitenkin esillä perin niukasti, ilmeisesti valmistajat olivat suunnanneet samaan aikaan New Yorkissa järjestettyyn LinuxWorld-tapahtumaan.

Vapaaehtoisjärjestöt esittäytyivät toistensa vieressä näyttelyhallin takareunassa. Siellä olikin osastojen kokoon nähden eniten kävijöitä, jotka tulivat ostamaan T-paitoja ja tutustumaan vapaiden ohjelmien parissa omaksi ilokseen touhuaviin ihmisiin.

Yritysten suhtautuminen kehittäjäyhteisöön vaihteli, erityisesti yhteistyötä korostivat VA Linux ja Ranskassa vahva MandrakeSoft, joka kertoi kahdesta uudesta liikeideastaan.

Mandrake aikoo siirtää Linux-kurssiensa materiaalin verkkoon avoimen lisenssin alaiseksi ja kannustaa muitakin käyttämään ja parantamaan niitä.

Toinen uutuus on kysymysfoorumi, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden maksaa helposti vapaaehtoisen palkkion apua antaneelle asiantuntijalle. Yritys perii siirrosta 20 prosentin komission.
April-järjestön osasto Vapaaehtoisjärjestöjen osastot piristivät muuten kuivahkoa näyttelyä.

Ohjelmoijat suuntasivat OSDEMiin

Pariisissa esittäytyivät yritykset, mutta kahtena seuraavana päivänä Brysselissä valokeilaan nousivat ohjelmoijat. Open Source and Free Software Developers' European Meeting, OSDEM, oli vapaiden ohjelmistojen kehittäjille ja sellaisiksi pyrkiville suunnattu ilmainen konferenssi.

Noin 600 osallistujaa seurasi ohjelmaa, johon oli osin sopivan ajoituksen ansiosta saatu puhujiksi useita alan huippunimiä. Esitykset olivat luonteeltaan teknisiä ja erittäin korkeatasoisia. Myös vapaaehtoisista koostunut organisaatio toimi yllättävän hyvin.

Esitysten aiheita ei ollut rajattu, mutta kattavimmin esillä olivat tietoturvan parantamiseen ja testaamiseen liittyvät työkalut.

Toinen pääteema oli www-sovellukset, joissa julkaisualustat Midgard, OpenACS ja Zope ovat kypsyneet käyttökelpoisiksi, mutta graafikoille mukavan käyttöliittymän rakentaminen tuottaa edelleen päänvaivaa. Lisääntyvä xml-kielen (extensible markup language) käyttö määrittelyissä antoi toiveita ohjelmien paremmasta yhteensopivuudesta.

Keskustelujen kuumin puheenaihe olivat ohjelmistopatentit, joiden käyttöönottoa EU parhaillaan harkitsee. Lisääntyvä byrokratia ja kallis riitojen selvittely nähtiin uhkina pienyrityksille. Vapaasti kopioitaville ohjelmille tyypilliset patenttien lisensointimallit soveltuvat erityisen huonosti.

Takaisin artikkeliluetteloon


Copyright Arto Teräs <ajt@iki.fi> 2001.
Edelleenlevitys muuttamattomana sallittu missä tahansa mediassa, kunhan tämä tekijänoikeusmaininta säilytetään.

Viimeinen päivitys 24.06.2001.