Teksti on alunperin julkaistu MikroPC-lehden numerossa 12/2001, 23.8.2001.

English version


Tapahtuman logo Vapaiden ohjelmien kehittäjät uskovat työhönsä

Yrityksiä kaatuu, mutta koodi säilyy

GPL-lisenssi on yksi tapa varmistaa, että yrityksetkin pelaavat kehittäjäyhteisön säännöillä.

Bordeaux:n ravintolat täyttyivät tavallista sosiaalisemmista nörteistä, kun toinen vuotuinen Libre Software Meeting käynnistyi Ranskassa heinäkuun alussa.

Tapahtuma tarjosi 34 maasta saapuneelle yli 300 osallistujalle korkeatasoisen teknisen konferenssiohjelman ja leppoisat puitteet keskusteluun.

Yhteishengen viritti ranskan sana "libre", vapaa, joka tietokoneohjelmien tapauksessa tarkoittaa oikeutta käyttää, muokata ja levittää ohjelmaa vapaasti. Tunnetuimpia ovat GNU/Linux-käyttöjärjestelmä ja sen päällä toimiva kasvava joukko sovelluksia.

GPG-avainten vaihtoa
Vaihtamalla ja allekirjoittamalla pgp-salausavaimia voidaan rakentaa henkilökohtainen luottamusverkosto. Henkilöllisyystodistukset kiersivät jopa iltaisin ravintolapöydissä
Moni entinen vapaaehtoinen löytää nykyisin myös työtä harrastuksensa parista, mutta Libre Software Meeting on eräänlainen irtiotto kaupallisuudesta, joka julkisen rahoituksen turvin huomioi myös vähemmän tunnetut ryhmät.

Afrikan edustajat hakivat tietoturvan huipuilta neuvoja oman verkkonsa rakentamiseen, ja Jan Buchal kertoi koko joukolle näkövammaisten erityistarpeista.

Perinteiset lait eivät päde

Vapaa ohjelma vaatii uuden näkemyksen hallita tuotetta. Yhä useampi yritys miettii, miten ilmiöön pitäisi suhtautua. Verkosta saa ilmaiseksi hyviä ohjelmia, joita voi vieläpä muokata omiin tarpeisiinsa.

Selvästikin niissä on suuria mahdollisuuksia, mutta ohjelmistomarkkinoiden perinteiset lait eivät päde. Kehittäjäyhteisö toivottaa yritykset tervetulleiksi, mutta omilla ehdoillaan.

Christoph Lameterin tuote on verkon toiminnan valvontaan tarkoitettu TelemetryBox, joka on rakennettu Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmän päälle suurimmaksi osaksi valmiita ohjelmia sopivasti yhdistelemällä.

Christoph on nähnyt piilaakson teknologiayritysten huiman nousun ja romahduksen, jonka myötä riskirahoituksen saanti vaikeutui. Myös TelemetryBoxin tulevaisuus oli välillä vaakalaudalla.

"Riskirahoittajien ja yritysten johdon suurin virhe oli ajatella että vapaita ohjelmia voitaisiin myydä totuttuun tapaan kuten mitä tahansa muitakin ohjelmistotuotteita", Lameter sanoo. Vapaata ohjelmaa ei voi kontrolloida perinteisesti omistamalla lähdekoodin, koska kuka tahansa voi hakea sen verkosta ja tehdä uuden version.

Monta tapaa tienata

Yksi tapa hallita tuotetta on tavaramerkki, joka takaa yksinoikeuden tiettyyn nimeen kaupankäynnissä. Kilpailijat voivat edelleen tehdä muutetun version, mutta heidän on nimettävä se uudelleen.

Avainkehittäjien palkkaaminen antaa mahdollisuuden ohjailla kehitystä haluttuun suuntaan. Vapaata ohjelmistoprojektia voi kuitenkin hallita vain tietyissä rajoissa ja se on vaikeaa, Christoph muistuttaa.

Rahaa voi ansaita palveluilla ja tarjoamalla konsultoinnin ja tuotteen yhdistelmää kokonaisratkaisuna. Sen ongelmana on kuitenkin voittojen skaalautuvuus, koska osaavia työntekijöitä ei voi monistaa kuten menestyksekästä tuotetta.

Vapaa ohjelmisto laitteiston osana on myös toimiva malli, josta ovat kiinnostuneita sekä isot laitevalmistajat kuten IBM että uudet innovatiiviset pienyritykset, esimerkiksi Linux-pohjaista digitaalista videonauhuria valmistava TiVo.

Suljettujen lisäosien myyminen on usein mahdollista, mutta herättää kehittäjäjoukossa ristiriitaisia tunteita.

GPL-lisenssi suurin saavutus

Microsoft on viime aikoina kampanjoinut GNU General Public License (GPL) -lisenssiä vastaan. Avainasemassa on lause, joka vaatii että GPL-lisensoidun ohjelmiston muokattu versio on myös julkaistava samoin ehdoin.

Tarkoituksena on taata että ohjelma myös säilyy vapaana, kun esimerkiksi Apache -www-palvelmiessa käytetty BSD-lisenssi sallii koodin käytön vapaasti myös suljetuissa ohjelmissa.

"Huolellinen suunnittelu osoittaa nyt voimansa", julisti Anarchism Triumphant -esseen kirjoittaja lakimies Eben Moglen.

Ebenin mukaan juuri GPL-lisenssi on vapaita ohjelmia edustavan Free Software Foundationin suurin saavutus, joka on saanut Microsoftin lisäksi musiikki- ja elokuvateollisuuden huolestumaan. Suunnitelmat estää kopiointi suljettuja dataformaatteja käyttäen eivät toimi vapaiden ohjelmien kanssa.

Linkkejä:

Tapahtuman www-sivut: http://lsm.abul.org
Matkakertomus: http://www.iki.fi/ajt/travel/lsm2001/
TelemetryBox: http://telemetrybox.org
Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright: http://emoglen.law.columbia.edu/publications/anarchism.html
GPL-lisenssi (GNU General Public License): http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

Takaisin artikkeliluetteloon


Copyright Arto Teräs <ajt@iki.fi> 2001.
Edelleenlevitys muuttamattomana sallittu missä tahansa mediassa, kunhan tämä tekijänoikeusmaininta säilytetään.

Viimeinen päivitys 21.11.2001.